Hai sa vorbim: (+40) 724.228.998 | hello@dolphinsolutions.ro

Configureaza W3 Total Cache ca sa ai un site de doua ori mai rapid

Un tutorial despre cum sa ai un site WordPress mai rapid, cum sa configurezi corect W3 Total Cache si cateva informatii utile care sa imbunatateasca viteza de incarcare a siteului + o firma de hosting specializata pe WordPress.

w3-total-cache-rocket-speed
Viteza de incarcare a unui site influenteaza atat pozitia acestuia in rezultatele de cautare, cat si experienta vizitatorilor pe site. Cei de la Amazon.com au observat ca pentru fiecare 100ms de time loading al siteului, ei pierd o vanzare. Asta inseamna 10 vanzari pierdute pentru fiecare secunda. In concluzie, viteza siteului nu este doar un factor SEO: te ajuta sa generezi trafic si vanzari.

Toate siteurile care au in spate un CMS ce face apel catre o baza de date, au probleme cu viteza. Fie ca vorbim de WordPress, Joomla sau Magento, o serie de factori incepand cu hostingul si terminand cu ordinea in care sunt incarcate fisierele css, js si imaginile. Si imaginile, sa nu uitam ca imaginile incarcate afecteaza cel mai mult loadingul.

Ce pluginuri WordPress iti trebuiesc pentru a imbunatati viteza:

1. Cum sa configurezi corect W3 Total Cache

Initial exista o singura versiune, gratuita, a acestui plugin. Intre timp dezvoltatorul a realizat o versiune cu plata (99$/an) si una gratuita, careia ii lipsesc unele functii. Am sa o folosesc pe cea gratuita, este de ajuns pentru majoritatea utilizatorilor WordPress.

Pe pagina General Settings trebuie sa activam urmatoarele optiuni:

  • Page Cache: la Page cache method alegem un Opcode (oricare), daca e disponibil vreun Opcode. Altfel alegem disk enhanced.
  • Minify: partea asta e un pic tricky. Lasam Minify mode pe Auto si alegem Minify cache method Opcode (daca e disponibil) sau disk. Restul setarilor le lasam default.
  • Database Cache: method – Opcode (daca e disponibil), altfel ramane disk.
  • Object Cache: nu este recomandat pentru hostingurile shared. Il puteti activa, insa e posibil sa nu va ajute deloc. Eu l-as lasa disabled.
  • Browser Cache: enable.
  • CDN: nu il activam inca. Alegem unul dintre CDN-urile disponibile.

Celor ce vor un serviciu de calitate pe bani putini le recomand Rackspace. Nu exista un abonament lunar, se plateste la consum: pana in 2-3 dolari/luna pentru un site de cateva sute de vizitatori.
A 2a varianta premium este Maxcdn. Abonamentele incep de la 9$ pe luna si ai 100gb de trafic inclus. Puteti gasi si cupoane de reducere Maxcdn aici http://maxcdncoupons.com/code/
A 3a si cea mai ieftina varianta este Self-hosted / FTP Upload. E de ajuns sa creeati un subdomeniu (ex: cdn.numesite.ro) si sa folositi serverul pe post de CDN. E recomandat cand aveti un hosting rapid.
Alegeti una din variantele disponibile de CDN, fara sa ii dati enable, si sa trecem la configurarea Page Cache-ului.

a. Page Cache

Bifati: Cache front page, Cache feeds, Cache URIs, Don’t cache pages for logged in users. Daca folositi Page cache method: Opcode puteti bifa si Cache 404 pages.
Cache preload: bifati Automatically prime the page cache, Update interval 900 seconds, Pages per interval 10, si introduceti linkul catre sitemap in Sitemap URL.

Purge Policy
Bifati Front page, Post page, Blog feed, Post author pages. Limit page purging: 2.

Advanced
Bifati Enable late init
Maximum lifetime: 86400 (poate fi si ceva mai mare, fara probleme)
Never cache the following pages: adaugati *.xml ca sa nu aveti probleme cu sitemap-ul.

b. Minify

Bifati Rewrite URL structure.

HTML & XML:
HTML minify settings: Enable, Inline CSS si JS minification, Line break removal.

JS:
JS minify settings: Bifati Enable, Preserved comment si Line break removal.

CSS:
CSS minify settings: Bifati Enable, Preserved comment si Line break removal.

!Important: Dupa activarea JS si CSS minification, verificati aspectul siteului in 2 browsere diferite. Daca totul arata anapoda, ca si cum nu s-ar incarca niciun fisier css, verificati codul paginii (click dreapta pe pagina si View Page Source). Veti gasi cu siguranta cateva fisiere de forma:
http://www.numesite.ro/wp-content/cache/minify/000000/hY7RDoMgDEV_aEjcDxEcVYuA2JYY9_UDF1-WLXtom_bcm9te52FRESZbWypqXEntK7lMwKwftRpnOQLwrf8.css
Incearcati sa dati click pe acel fisier. Cel mai probabil veti fi directionati catre o pagina de eroare 404. Cu filezilla, sau alt ftp client, verificati permisia fisierelor: wp-content, cache, minify si 000000 trebuie sa aiba 755 (nu 775, 777 sau altceva. Trebuie sa fie exact 755!). Daca ati schimbat permisia celor 4 foldere in 755 si tot aveti eroarea 404, atunci va trebui sa contactati firma de hosting.

Advanced
Update external files every si Garbage collection interval: 86400 seconds

c. Database cache:

Totul functioneaza out of the box.

d. Browser Cache

General:
Bifati totul mai putin Prevent caching of objects after settings change.

CSS & JS, HTML & XML, Media & Other Files
Bifati totul, mai putin Prevent caching of objects after settings change.

e. CDN

Cel mai bine ar fi sa incarcati doar fisierele css si imaginile (jpeg, jpg, png si gif) pe CDN, lasand javascript-ul pe serverul propriu.
Puteti bifa: Host attachments, wp-includes/files, theme files, minified css and js files, custom files, force over-writing of existing files.
Configurati CDN-ul cu username si password si testati conexiunea.
In sectiunea advanced bifati: Export changed files automatically.
Apoi adaugati *.css;*.gif;*.png;*.jpg in campurile pentru wp-includes file types to upload, theme file types to upload si custom file list.
La Rejected files adaugati *.xml pentru a nu avea probleme cu sitemap-ul.

Daca folositi un subdomeniu pe post de CDN, atunci bifati si Set cookie domain to „numesite.ro”.

Salvati, incarcati toate fisierele, iar la final va intoarceti pe pagina General Settings si activati functia CDN despre care v-am spus la inceput sa nu o activati inca. Faceti cateva teste pe diferite browsere sa fiti siguri ca totul functioneaza cum trebuie si voilà: tocmai ati configurat W3 Total Cache plugin for WordPress :)

2. Plugin Organizer

Una dintre cele mai mari probleme pe care le intalnim la WordPress este faptul ca incarca toate pluginurile active pe absolut toate paginile! Indiferent ca avem nevoie sau nu de ele, gasim fisierele incarcate pe toate paginile siteului.

Acest plugin, in schimb, va permite sa alegeti pe fiecare pagina in parte ce pluginuri sa activati sau dezactivati. Daca aveti un slider dragut pe prima pagina, fisierele vor fi incarcate doar pe prima pagina, nu si pe pagina de contacte daca acolo nu va mai trebuie! In felul acesta reduceti request-urile si timpul de incarcare chiar la jumatate!

De asemenea puteti sa stabiliti ordinea in care vor fi incarcate plugin-urile WordPress. De exemplu cele care fac apel la Facebook se incarca cel mai greu (Facebook Comments, Facebook share, like etc). Asa ca acestea le voi incarca ultimele, dupa ce pagina devine deja vizibila pentru vizitatori.

3. Ewww Image Optimizer… si imaginile uriase!

Cine nu folosete imagini pe siteul sau? Fie ca e blog, site corporate sau o revista online, folosim imagini! Mici, mari, colorate… de toate felurile. Acest plugin le optimizeaza, astfel reducand timpul in care sunt descarcate de browser.

4. Better WordPress Minify

Desi W3 Total Cache are o functie foarte avansata pentru minify, in cazul in care va creeaza probleme sau nu reusiti sa il configurati, puteti folosi acest plugin. E foarte simplu si destul de eficient.

TIP: Folositi imagini JPEG in locul celor PNG, oricand acest lucru este posibil.
TIP: Optimizati imaginile in Photoshop, inainte de a le incarca pe site. Salvati-le pentru web, iar din fereastra care se deschide reduceti calitatea pana la 50-60%. Modificati-le rezolutia la cea necesara pentru siteul vostru. Daca va trebuie o imagine de 640×480, nu incarcati una de 1280×720 chiar daca browserul o modifica automat la dimensiunea necesara. In momentul in care o salvati, selectati Progressive.
Progressive JPEG – Google is your friend :)

TIP: Simplenet.ro ofera servicii de hosting pentru WordPress cu preturi incepand de la 2,9€/luna – adica 34,8€/an.

Configureaza W3 Total Cache ca sa ai un site de doua ori mai rapid 4.67/5 (93.33%) 3 vot[uri]
1 Comentariu
MENIU